Jam Maken

Het maken van jam of confiture is eigenlijk super simpel maar vooral heel erg lekker. De meeste denken dat het erg ingewikkeld is, het tegendeel is waar. Jam kan je het hele jaar door maken in de zomer maanden van vers fruit en in de winter is er fruit uit de vriezer in de supermakt. Dit is verpakt in kleine doosje en vaak van goede kwaliteit. Jam is ook goed te maken in kleine porties en het recept is zo ontzettend simpel. Je hebt geleisuiker nodig dit is een mengesel van suiker, geleermiddel, pectine en citroenzuur te koop in elke supermarkt.Neem 20% van het gewicht van de vruchten in geleisuiker en doe dit bij het fruit in de pan breng zachtjes aan de kook en pureer het tijdens het koken met een boerenkool stamper. Ongeveer 7 tot 10 minuten zachtjes laten doorkoken. Nu met een een lepel het fijne schuim van de jam afnemen zodat er een heldere jam onstaat en je jam is klaar. Houd je van hele vruchten in je jam dan laat je de Jam zoals hij is wil je meer een gelei dan doe je hem door een zeef. Je kan de jam in je potje of bakje laten afkoelen. Ik neem zelf altijd 20% van het gewicht van het fruit in suiker dan word het niet al te zoet. Houd je van zoetere jam dan doe je er meer geleisuiker bij en maak je eigen formule. Sommigen doen suiker en vruchten één op één maar bij mij klappen dan mijn vullingen eruit. De Jam is nu prima afgedekt te te bewaren in de koelkast.

Zomer fruit Zomer Vruchten Jam
Doosje AH Zomerfruit van 250 gr of ander bevroren fruit
50gr Geleisuiker
50ml water
Volg de stappen zoals in de koptekst beschreven.  Alleen voor harder of bevroren fruit voeg ik iets water toe. Doe het fruit, suiker en water in een pan en zet het op laag vuur. Na een paar minuten begint het fruit te ontdooien, pureer het fruit met een boerenkool stamper. Laat het ongeveer 8 tot 10 min zachtjes doorkoken en aan hierna met een lepel even afschuimen

Confiture van Zomerfruit met kruiden
Voorbereiding 20 minuten
Zomerfruit CompoteBereidingstijd: 25 min

3 rijpe perziken
500 g rijpe abrikozen
500g rijpe pruimen
150 g bruine suiker
Sap van 1/2 citroen
1 vanillestokje
1 kaneelstokje
2 steranijs
4 kardemompeulen

Schil de perziken. Was de pruimen en abrikozen. Snijd al het fruit in twee, verwijder de pit en snijd ze in stukjes. Doe het fruit in een grote pan met de suiker en het citroensap.

Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes met de punt van een mes uit het stokje. Voeg de vanile en alle kruiden kruiden aan het fruit toe, meng alles goed. Breng dit aan de kook en draai dan het vuur terug en laat het geheel 20 minuten sudderen. Serveer warm of koud.