Kookboeken


Plenty – Vegetarische gerechten met invloeden uit de Aziatische en Mediterraanse keuken. Een verzameling van geweldige recepten die menig één versteld doen staan. Tot nu toe is elk recept heerlijk geweest en heeft verrassende smaak combinaties. De recepten bestaan vaak uit veel verschillende ingrediënten en je moet dus wel de tijd hebben om van alles voor te bereiden. Laat je hier door niet ontmoedigen want je krijgt er fantastische smaak sensaties voor terug. De recepten zijn in duidelijk stappen geschreven en de kooktechnieken zijn eenvoudig en haalbaar. Bijgaande foto’s zij erg mooie en de kaft van het boek is van een mooie kwaliteit. Niet altijd alle ingrediënten zijn even makkelijk verkrijgbaar, deze zoek tochtjes zijn wel haalbaar en vind ik persoonlijk altijd erg interessant omdat je dan steeds weer nieuwe producten tegenkomt.Tot nu toe is elke gemaakt recept uit plenty een succes geweest. Neem nou Aubergine met GranaatAppel yoghurt en Za’atar, beetje brood, druppeltje olijfolie heeeerlijk!!! Kortom een aanrader zoals eigenlijk alle boeken van deze Londense Restaurateur-Chef kok, Yotam Ottolenghi.


Family FoodFamily Food neemt je mee naar de grond beginselen van het koken. In duidelijk taal word uitgelegd welk keuken gereedschap handig en nuttig is. Heston brengt je hier de basis beginselen bij van een aantal klasieke gerechten  uit de Britse thuis keuken. Hierin legt hij in duidelijke taal uit hoe een gerecht word gemaakt maar ook wat er gebeurd in je pan. De uitleg is zeer levendig en hij legt ook uit hoe het product eruit moet zien in een bepaalt gedeelte van het bereiden van het gerecht. Bij het maken van risotto zegt hij bijvoorbeeld dat je het volgende ingredient er bij kan doen als de rijst  noot achtig aromas afgeeft inplaats van bijvoorbeeld “na drie minuten bakken”. Na drie minuten kan de rijst  nog steeds geen noten aroma hebben van het bakken en mis je uiteindelijk een belangrijke smaak laag in het gerecht. iets wat ik mis in veel kookboeken.  Het is ook een goede inleiding naar het moleculaire koken omdat hij je er bewust van maakt hoe om te gaan met verschillende alledaagse producten en hier en daar word dit wetenschappelijk onderbouwd. Nu moet ik wel zeggen dat niet alle recepten fantastisch zijn, het is vooral een goed  boek om verschillende kooktechnieken onder de knie te krijgen. Dit boek staat daarom ook niet voor niets op menig boekenplank in Londense toprestaurants. Heston Blumenthal inspireerd van begin tot eind in dit fraaie werk.


rick stein indiaNa het kijken van Rick Stein’s televisie serie van de BBC ben ik zo enthusiast geworden over de Indiaase keuken. Het is heerlijk om te zien hoe de grote vescheidenheid aan ingredienten, en met name de kruiden gebruikt worden, kruiden die al  je zintuigen prikkelen. Na afloop van de serie heb ik dan ook direct zijn boek gekocht en ben aan de slag gegaan. Eigenlijk stond een goede curry kunnen maken al langer op mijn verlanglijstje maar het is er nooit van gekomen omdat er vaak veel verschillende ingredienten nodig zijn en hoe doe je dat toch allemaal?! In dit fraaie werk legt Rick uit hoe een curry is opgebouwd en wat de kritieke punten zijn tijdens het maken van een curry. De recepten zijn eenvoudig te maken en een goede inleiding tot de Indiaase keuken. De foto’s in het boek zijn mooi en geven een goed sfeer beeld van India. Het zijn authentieke Indiaase thuis recepten en de recepturen zijn uitgebalanceerd. Wel moet ik er bij zeggen dat de meeste gerechten erg heet zijn en je moet dan ook de hoeveelheid Chillie poeder en hete pepers naar eigen smaak aanpassen. Zelf houd ik bij chillies standaard een kwart van de aangegeven hoeveelheid aan en soms laat ik de chillies weg. Alle Ingredienten zijn goed te verkrijgen in Indiaase winkeltjes en natuurlijk online. Mijn Favouriete winkel is en blijft  India Bazaar in Amsterdam. Hier is alles te krijgen wat je nodig hebt en ook ( en wees gewaarshuwd ) de onbeveiligde soortgelijke  wet en dry spice grinder die hij gebruikt in de serie. De helft van de recepten uit dit boek heb ik nu gemaakt en met deze basis kennis op zak ga ik vol zelfvertrouwen recepten maken uit andere Indiaase kookboeken. Het is dus zeker niet mijn laatste Indiaase kookboek.